О нама

   ЛИЧНА КАРТА ШКОЛЕ
          
           Основна школа ''Јосиф Костић'' основана је 1854. године када је подигнута нова зграда у дворишту лесковачке цркве. Лесковчани су је називали ''Ча Митина школа'' по првом школованом учитељу који је службовао у граду на Ветерници, Мити Николићу.

             У ту школу, далеке 1868. године, дошао је млади учитељ, Јосиф Костић. Он је наставу у лесковачкој школи организовао на народном српском језику, модернизовао је и утемељио на новим наставним принципима. Поделио је школу на разреде и одељења и први увео школовање женске деце у Лесковцу.

             Нова школска зграда, у којој се и данас ради, отворила је своја врата ученицима школске 1904/1905.године. Школа је подигнута у част стогодишњице Првог српског устанка. Школа је добила име по Јосифу Костићу. Од тада па све до данас школа поносно стоји у срцу самог града, поред цркве.

            Данас чувена ,,школа код цркве“ има више од 1000 ученика распоређених у 38 одељења,са продуженим боравком за ученике првог и другог разреда. Наставу изводи 19 учитеља и 49 наставника и стручних сарадника у 20 учионица, информатичком кабинету, мултимедијалној учионици, музичком кабинету, две радионице за техничко образовање. Школа располаже и фискултурном салом , стоматолошком ординацијом и трпезаријом. Све учионице  опремљене су новим намештајем, реконструисана је електро-мрежа, имамо могућност приступа интернету у свакој учионици. Жеља нам је да уредимо школско двориште и спортски терен са трибинама.

           У школи се поред обавезних одвијају и бројни ваннаставни садржаји, а наши ученици постижу запажене резултате на такмичењима у знању, спорту и на конкурсима. Школски лист ,,Ђачке стазе“ излази више пута годишње и у њему објављујемо најлепше литерарне радове и обавештавамо о дешавањима у школи.

         Школа има велики број тимова који реализују циљеве и задатке који проистичу из многобројних редовних активности и разних пројеката. До сада је ОШ „Јосиф Костић“ била учесник у пројектима: Школа без насиља, ДИЛС-ов пројекат и тренутно актуелан пројекат професионалне оријентације за ученике седмог и осмог разреда.